Saturday 5 December 2020

ČORBA OD LUKA

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme: 55'

Sastojci:

700g crnog luka

3 čena belog luka

40g putera

kašika ulja

kašika sveže majčice dušice

2 kašike šećera

4 kašike balzamika ili vinskog sirćeta

4 ravne kašike brašna

litar vode

2 kocke za supu

200g hleba isečenog na kriške

150g rendanog tvrdog sira, najbolje dimljenog

biber, po želji

Postupak:

  • Sav luk oljuštiti i iseći na sitno.
  • U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, otopiti puter i maslinovo ulje. U šerpu staviti sav luk, majčinu dušicu, balzamiko i šećer. Ostaviti na vatri 18-20', uz povremeno mešanje. Luk će se karamelizovati, omekšati i potamneti.
  • Preko luka posuti brašno i mešati dok se brašno ne zalepi za luk. U šerpu sipati litar vode i ubaciti kocke za supu. Pojačati vatru da čorba provri, pa je ponovo smanjiti i ostaviti čorbu da se krčka oko 10'.
  • Dok se čorba kuva, rernu zagrejati na 200 C. Na pleh obložen papirom za pečenje poređati hleb, preko njega staviti narendani sir i biber, po želji. Peći oko 10' ili dok se hleb ne stvrdne i sir ne istopi.
  • Vrelu čorbu sipati u tanjir i u nju staviti parčad hleba sa zapečenim sirom.

No comments:

Post a Comment