Bruskete sa paradajzom i maslinkama su osvežavajuće predjelo koje se lako sprema. Predlažem da se prave leti, kada je svež paradajz najukusniji. Takođe mislim da je važno da kriške hleba ne budu previše tanke, jer će se lako natopiti vodom iz paradajza i jelo više neće biti krckavo nego gnjecavo. Ovom prilikom sam koristila svež peršun, ali odlične budu i sa svežim bosiljkom ili svežim origanom.
Dobijena količina: za 4 osobe
Ukupno vreme: 15'
Sastojci:
4 parčeta hleba (debljine oko 2 cm)
2 velika zrela paradajza
40g iskoštenih maslinki
4 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašike iseckanog svežeg peršuna (ili svežeg bosiljka, origana, majčine dušice...)
so i biber, po želji
Postupak:
- Rernu zagrejati na 200 C.
- Na pleh poređati hleb i peći ga oko 10' ili dok potamni sa obe strane.
- Dok se hleb peče, paradajz i maslinke iseći na sitno, pomešati ih, posoliti i pobiberiti.
- Odmah po vađenju iz rerne, hleb natrljati belim lukom. Preostali beli luk sačuvati za kasnije, za neki drugi recept.
- Preko hleba posuti polovinu maslinovog ulja, pa potom staviti mešavinu paradajza i maslinki. Posuti svežim peršunom (ili nekom drugom aromatičnom biljkom) i preliti preostalim maslinovim uljem.
- Poslužiti toplo.
No comments:
Post a Comment