Monday 29 May 2017

KOH OD ŠUMSKOG VOĆA I BELE ČOKOLADE


Koh od bele čokolade i šumskog voća spada u onu grupu recepata koji se stvarno brzo pripremaju, a ostavljaju dobar utisak. Može se poslužiti nezavisno od obroka, na primer kao užina uz kafu, ali i kao završnica ne mnogo obilnog ručka. Bela čokolada kohu daje toplu i slatku notu, a šumsko voće notu svežine.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 60' - da se ispeče

Sastojci:

250 g neslanih kifli
2 jajeta
450 ml punomasnog mleka
kašičica arome vanile
100 g bele čokolade
200 g šumskog voća (svežeg ili smrznutog)


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 170°C. Okrugli vatrostalni sud zapremine 1.5 l namazati tanko puterom i ostaviti sa strane. 
  • Kifle iseći na kriške debljine oko 2 cm, a belu čokoladu na sitne kocke. U činiji umutiti jaja, pa dodati mleko i aromu vanile. 
  • U pripremljeni sud staviti polovinu isečenih kifli, pa preko njih rasporediti belu čokoladu i polovinu voća (ako je smrznuto, ne treba ga prethodno otapati). Preliti polovinom tečnosti i poleđinom kašike malo pritisnuti da se sve natopi. Od gore staviti drugu polovinu kifli, preko njih poređati ostatak voća i sve preliti preostalom polovinom tečnosti. Opet blago stisnuti kašikom da se sve natopi. 
  • Vatrostalni sud staviti unutar drugog, većeg (takođe vatrostalnog) suda, i u veći sud usuti vrele vode toliko da dopre do polovine suda sa kohom. Sve zajedno staviti u rernu i peći 55-60'. Izvaditi iz rerne, sud sa kohom skloniti iz većeg suda i ostaviti da se prohladi. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi. 

Thursday 25 May 2017

SMUTI - VITAMINSKA BOMBA


Ovaj zeleni smuti je prava vitaminska bomba: sadrži pet vrsta voća i svež spanać. Čija semenke, sa kojima se priprema, tokom noći nabubre i daju mu prilično gustu konzistenciju, pa je najbolje jesti ga kašikom.

Dobijena količina: oko 1100 ml (4-6 porcija)


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
preko noći - da odstoji

Sastojci:

Za smuti
3 kivija
1 banana
500 g očišćene dinje (bez kore i semenki)
50 g mladog spanaća
250 ml bademovog mleka
3 kašike čija semenki
med, po želji

Za posipanje
2 kašike pečenih bademovih listića
i/ili 1 kašika sušenih brusnica

Postupak:

  • U blenderu izmiksati oljušten kivi i bananu, očišćenu dinju, svež mladi spanać, bademovo mleko, i po želji, med. Umešati čija semenke i promešati. Smesu presuti u činiju, prekriti prozirnom, prijanjajućom folijom, pa ostaviti u frižideru preko noći. 
  • Smesu raspodeliti po posudama za posluživanje, i posuti bademovim listićima i/ili sušenim brusnicama.

ČORBA OD KROMPIRA I SIRA SA NAROM


Ako vam dolaze gosti, čorba od krompira i sira sa narom je jelo koje će verovatno ostaviti odličan utisak. Osnova ovog recepta je vrlo klasičan ukus, svima dopadljiv: kombinacija krompira, sira i mleka. Odlučila sam da mu dodam nar koji svojom blagom kiselošću ovu čorbu čini svežijom.

Čorba je najukusnija topla, ali se može poslužiti i na sobnoj temperaturi. Njena gustina i tekstura zavise od toga koliko sitno izgnječite krompir i koliko ga detaljno izmešate sa ostalim namirnicama. Stoga ovo može biti gotovo sasvim glatka krem čorba (upotreba štapnog miksera je odlična za ovu verziju), a može biti i čorba sa krupnijim ili sitnijima komadima gnječenog skuvanog krompira (ako se krompir samo umeša u mleko i promeša žicom). Sve zavisi od ličnog ukusa.

I još jedna kratka napomena: na prvi pogled se može učiniti da je količina nedovoljna za predviđen broj ljudi (5-6), no treba imati na umu da je veoma sita i ako bi se služila u standardnim porcijama, verovatno ne bi ostavila prostora za glavno jelo i desert.

Dobijena količina: za 5-6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
20' - da se skuva

Sastojci:

500 g krompira
3 mlada luka
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike brašna
2 kašičice sitno seckanog vlašca
1000 ml mleka
100 g narendanog trapista
4 kašike nara
dodatni vlašac za posipanje

Postupak:

  • Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Skuvati ga u vodi, pa ocediti i izgnječiti. Ostaviti sa strane. 
  • Mladi luk iseći na tanke kolutove. U velikoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu pržiti iseckan luk dok ne omekša. Šerpu skloniti sa vatre, pa dodati brašno i vlašac, i dobro promešati. Vatru smanjiti, šerpu vratiti na ringlu i, uz neprestano mešanje, pržiti oko pola minuta. Dodati mleko, i kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne i ne počne da vri. Dodati izgnječen krompir i rendani sir, pa sve promešati da se sir istopi. 
  • Poslužiti toplo, posuto narom i svežim vlašcem.

Monday 8 May 2017

ŠTANGLICE SA NUTELOM I DŽEMOM OD MALINA


Štanglice sa Nutelom i džemom od malina su kolač od jednostavnih namirnica i jednostavnog postupka pripreme. Posebno je pogodan za momente kada biste izbegli eksperimentisanje hranom i radije izabrali klasične, proverene kombinacije i poznate ukuse.

Štanglice mogu odstojati u frižideru nekoliko dana, u zatvorenoj posudi.

Za pripremu kore se koristi pleh dimenzija 33 x 23 cm.

Dobijena količina: oko 12 štanglica


Potrebno vreme:

25' - da se pripremi
oko 12' - da se ispeče
oko 4 sata - da se ohladi

Sastojci:

Za koru
3 jajeta
75 g brašna
75 g šećera

Za fil
3-4 kašike soka od pomorandže (ili jabuke, kajsije...)
70 g Nutele (ili drugog lešnik krema)
70 g džema od malina (ili kupina, borovnica...)

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Pleh dimenzija 33 x 23 cm obložiti papirom za pečenje. 
  • U činiji mikserom mutiti jaja i šećer dok se ne dobije penasta masa, pa dodati brašno. Mutiti dok se smesa ne ujednači. Razliti je preko papira za pečenje, poravnati špatulom, i peći oko 12-14 minuta. 
  • Ispečenu koru prevrnuti na ravnu površinu, odlepiti papir za pečenje, pa pustiti da se skroz ohladi (tanka je, pa će to trajati oko 5 minuta). Velikim nožem ukloniti tamnije i isušenije ivice kore tako da se dobije pravilan pravougaonik. Pravougaonik po dužini iseći na četiri jednake trake (za veću preciznost može se koristiti i lenjir). Trake četkicom ujednačeno premazati polovinom soka. Kore prevrnuti, pa ih sa druge strane premazati ostatkom soka. Prvu koru premazati polovinom Nutele. Preko nje uredno staviti drugu koru koja se premazuje polovinom džema. Potom se preko stavlja treća kora koja se premazuje preostalom Nutelom, i najzad četvrta kora koja se premazuje preostalim džemom. 
  • Kolač staviti u frižider da se hladi oko 4 sata. Potom ga seći oštrim i teškim nožem na štanglice širine oko 1.5 cm.

Sunday 7 May 2017

NJOKE OD RIKOTE I ZAČINSKOG BILJA U SOSU OD PARADAJZA


Njoki (ital. gnocchi), ili ponaški i od milošte "njoke", se najčešće prave od krompira, ali postoje i mnoge druge, manje poznate varijante: od rikote, bundeve, spanaća, griza, kestenja... Današnji recept je jedan italijanski klasik: njoke od rikote sa začinskim biljem (izabrala sam peršun i bosiljak) u sosu od paradajza - vegetarijansko toplo jelo koje odlično ide uz zelenu salatu i čašu belog vina.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

25' - ukupno vreme pripreme
30' - ukupno vreme kuvanja

Sastojci:

Za njoke
500 g rikote
160 g brašna
2 jajeta
kašičica soli
3 supene kašike sitno seckanog peršunovog lista
pola kašičice suvog bosiljka
1 kašika maslinovog ulja

Za sos od paradajza
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
500 g svežeg paradajza
kašičica šećera
pola kašičice aleve paprike
so i biber, po ukusu
4-5 listova svežeg bosiljka

Za posipanje
4 kašičice rendanog parmezana, po želji

Postupak:

  • Najpre treba pripremiti sos. Paradajz oprati, uklonii mu peteljke i samleti u blenderu. Beli luk iseći na veoma sitne komade. U šerpi zagrejati ulje. Propržiti beli luk tek toliko da zamiriše, pa dodati samleveni paradajz, šećer, alevu papriku, te so i biber, po ukusu. Pustiti da provri, smanjiti vatru i kuvati bez poklopca dok se sos ne zgusne, otprilike 12-15 minuta. U gotov sos umešati svež bosiljak.
  • Dok se sos kuva, pripremiti njoke. U većoj činiji viljuškom umutiti jaja, pa dodati rikotu (prethodno joj ocediti vodu!), brašno, so, peršunov list, sušeni bosiljak i maslinovo ulje. Sve izmešati tako da se dobije ujednačena smesa. Kašikom vaditi deo po deo smese i oblikovati u knedle. Zagrejati veliku šerpu sa dosta vode, pa kada proključa, smanjiti malo vatru i u vodu staviti oko trećinu knedli. Čim isplivaju na površinu, to je znak da su se skuvale, pa ih rešetkastom kašikom izvaditi, ocediti i staviti u čistu činiju. Postupak ponavljati dok se ne skuvaju sve njoke.  
  • Obarene njoke poslužiti u sosu od paradajza, i po želji, posuti narendanim parmezanom.