Sunday 4 October 2020

ČORBA OD CRVENOG SOČIVA SA KRUTONIMA


Za pripremu ove čorbe sam izabrala crveno sočivo koje se prodaje presečeno na pola. Nema potrebe da se prethodno potapa u vodu i brzo se skuva baš zbog smanjene debljine zrna.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

15' - za pripremu

40' - za kuvanje


Sastojci:

250g crvenog sočiva

300g šargarepe

200g crnog luka

2 kašike ulja

so i biber, po želji

1 čen belog luka

kašičica karija u prahu

1,2 l bistre supe od povrća

sok polovine limuna

60g mrvljene fete

peršunov list

2 parčeta hleba


Postupak:

  • Šargarepu očistiti i iseći na sitno. Crni i beli luk iseći na sitno. Sočivo oprati, ocediti i ostaviti sa strane. Hleb iseći na kockice. 
  • U šerpi ugrejati ulje i dodati šargarepu i crni luk, pa so i biber po želji. Pržiti oko 5' na srednje jakoj vatri i uz često mešanje, pa potom dodati beli luk i kari u prahu. Sve mešati i nakon 3-4', dodati sočivo i supu. Pojačati vatru i pustiti čorbu da provri, pa potom vatru smanjiti i ostaviti da se kuva oko 30'. 
  • Dok se čorba kuva, napraviti krutone. Uključiti rernu na 200°C. Na pleh staviti aluminijumsku foliju i preko nje poređati kockice hleba. Pleh staviti u zagrejanu rernu oko 15' (možda i kraće u zavisnosti od vrste hleba i veličine kockica). 
  • Skuvanu čorbu izmiksati štapnim mikserom, sipati u tanjire, pa potom dodati nekoliko kapi limunovog soka, izmrvljenu fetu, krutone i peršunov list.

No comments:

Post a Comment