Mafini sa lukom i dimljenom gaudom mogu biti slana užina. Takođe, posluženi uz salatu i/ili čorbu, na primer od paradajza, čine ceo obrok.
Dobijena količina: 12 komada
Potrebno vreme:
30' - za pripremu
25' - da se ispeku
Sastojci:
400g luka
1 kašika šećera
250g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kruška ili 1 jabuka
100g rendane dimljene gaude
pola kašičice soli
2 jajeta
160 ml jogurta
125 ml ulja plus 1 kašika ulja za prženje luka
Postupak:
- Luk oljuštiti i iseći na takne kolutove. Zagrejati tiganj, sipati kašiku ulja i na srednjoj vatri pržiti luk oko 15', dok ne potamni. Minut pred kraj, dodati kašiku šećera i uz stalno mešanje karamelizovati luk. Ostaviti sa strane da se ohladi.
- Rernu zagrejati na 190°C. Pleh za mafine obložiti korpicama.
- Krušku ili jabuku oljuštiti, očistiti i narendati (ili iseći na veoma sitne i tanke komade).
- U velikoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, narendanu krušku (jabuku), gotovo sav sir i so.
- U drugoj činiji umutiti jaja, pa im dodati jogurt i ulje. Promešati.
- Prohlađeni karamelizovani luk grubo iseći i dodati u smesu sa jajima. Promešati.
- Smesu vlažnih namirnica sipati u činiju sa suvim namirnicama i promešati tek toliko da se koliko-toliko ujednači. Smesa će biti gromuljičava i ne treba je previše mešati.
- Dobijenu smesu raspodeliti po korpicama. Posuti preostalim rendanim sirom.
- Peći oko 25' i poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi.
Napomena:
Nakon prženja, luk treba ostaviti da se prohladi (dovoljno je da bude mlak) i ovaj korak ne treba preskakati. Stavljanjem vrelog luka u smesu sa jajima, jaja bi se počela kuvati i čitava smesa bi promenila konzistenciju.
No comments:
Post a Comment