Wednesday, 20 May 2020

BISKOTI SA LEŠNICIMA I ČOKOLADOM


Biskoti (ital. biscotti) su tvrdi keksi koji su naziv dobili po načinu pripreme: dva puta se peku (bis - dvaput, koti-pečeni). Umaču se u kafu, čaj ili neko drugo piće. Nakon pripreme i hlađenja, čuvati ih do tri nedelje u zatvorenoj, metalnoj kutiji.

Dobijena količina: oko 40 komada

Potrebno vreme:
30' - za pripremu
oko 35' - ukupno vreme potrebno da se ispeče
10' - obavezno hlađenje

Sastojci:
100 g pečenih lešnika
110 g putera na sobnoj temperaturi
100g šećera
2 jajeta
2 kašike ruma
250g brašna
100g crne čokolade
prstohvat soli
1,5 kašičica praška za pecivo

Postupak:

  • Polovinu lešnika samleti, a polovinu grubo iseći.
  • Čokoladu grubo iseći.
  • Rernu zagrejati na 170°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje.
  • U velikoj činiji mikserom mutiti puter i šećer dok smesa ne postane penasta. Dodati jedno po jedno jaje i rum, i nastaviti sa mešanjem. Dodati brašno, so i prašak za pecivo, i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije ujednačena smesa. Umešati sve lešnike (mlevene i seckane), kao i čokoladu.
  • Smesu podeliti u dva dela. Prebaciti ih na pleh sa papirom za pečenje i na plehu formirati dve vekne dimenzija otprilike 4,5 cm (širina) x 2 cm (visina) x 36 cm (dužine).
  • Peći oko 25 minuta, izvaditi iz rerne, odmah prebaciti na rešetku i ostaviti da se hlade oko 10 minuta.
  • Reckavim nožem ih seći pod uglom od 45 , na debljinu od oko 1.5 cm.
  • Isečene kekse vratiti na pleh sa papirom za pečenje i peći 10 minuta. Položiti ih tako da isečeni deo gleda na gore. Između keksova ostaviti razmak od oko 2 cm da bi se sušili. U zavisnosti od veličine pleha, možda ćete kekse morati poređati na dva pleha, ili ih peći u dva navrata.
  • Izvaditi iz rerne, ostaviti da se u potpunosti ohlade i čuvati u dobro zatvorenoj, metalnoj kutiji.

No comments:

Post a Comment