Thursday 26 July 2018

MAFINI SA BOROVNICAMA I KOROM LIMUNA


Ranije sam objavila recept za neutralne mafine sa borovnicama koji su se mogli poslužiti u slatkoj verziji (uz džem, na primer) ili u slanoj verziji (uz sireve, maslinke, grožđe...). Današnji recept je isključivo slatka verzija. Mafini sa borovnicama su mekani, nisu suvi i ostaju sveži i dva dana nakon pripreme. Narendana kora limuna im daje lepu, aromatičnu notu.

U vezi sa ovim receptom, imala bih dve male napomene. Prva: testo za mafine se obično vrlo malo meša, međutim za ovaj recept se koristi mikser i važno je napraviti ujednačenu smesu. Druga: Od ove mere se dobije 15 mafina standardne veličine (modlica je zapremine 80 ml). Ako imate pleh sa 6 ili 12 standardnih modlica, trebalo bi da prilagodite meru toj količini.

Dobijena količina: 15 komada

Potrebno vreme:
25' - da se pripreme
25' - da se ispeku
5' - da se prohlade

Sastojci:
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
ravna kašičica soli
120 g margarina ili putera na sobnoj temperaturi
180 g šećera
2 jajeta
kašičica arome vanile
narendana kora jednog limuna
125 ml mleka
300 g svežih borovnica


Priprema:
  • Rernu zagrejati na 190 C. Modlice u plehu obložiti korpicama za mafine. Ostaviti sa strane. 
  • Borovnice oprati i poređati na suvu krpu da se osuše. 
  • U jednoj činiji promešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji mikserom umutiti margarin i šećer, pa dodavati jedno po jedno jaje, aromu vanile i koru limuna. Smanjiti brzinu miksera i naizmenično dodavati mleko i suve sastojke iz prve činije. Mikser skloniti sa strane. Borovnice pažljivo umešati špatulom u sirovo testo. 
  • Smesu rasporediti u modlice, tako da svaka modlica bude napunjena do 3/4 zapremine, jer će testo u rerni porasti. 
  • Peći oko 25 minuta, pa potom pleh izvaditi iz rerne i mafine ostaviti u plehu oko pet minuta da se ohlade. Potom ih prebaciti na rešetku i ostaviti da se u potpunosti ohlade ili ih poslužiti tople.   

No comments:

Post a Comment