Wednesday 9 August 2017

ŠVAJCARSKI ROLAT


Švajcarski rolat se priprema brzo i od jednostavnih namirnica. Pravila sam ga ovog puta sa džemom od malina, ali može bilo koji drugi džem da se koristi. Po želji, može se dodatno posuti prah šećerom i poslužiti uz šlag mada i ovako je, po mom mišljenju, već dovoljno sladak.

Koristila sam pleh 33 x 23 cm i dajem mere za pleh tih dimenzija. Ako koristite veći pleh, potrebno je korigovati količinu namirnica.

Dobijena količina: oko 16 parčadi


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 10' - da se ispeče


Sastojci:

3 jajeta
80 g šećera, plus dodatna kašika šećera za posipanje
35 g brašna
pola kašičice praška za pecivo
2 kašike toplog mleka
oko 170 g džema od malina (ili nekog drugog džema)

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Papirom za pečenje obložiti pleh dimenzija 33 x 23 cm. 
  • Belanca odvojiti od žumanaca. Belanca mutiti mikserom u čistoj i suvoj posudi sve dok se ne formira srednje čvrsta pena. Potom postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se ne dobije gusta, glatka i gotovo svetlucava smesa. Dodavati jedno po jedno žumance, i dobro umutiti. Mikser skloniti, pa špatulom polako i pažljivo u smesu umešati prosejano brašno i prašak za pecivo. Potom umešati i mleko tako da se dobije homogena smesa. 
  • Dobijenu smesu sipati na papir za pečenje, poravnati i peći 8-10 minuta. 
  • Čistu kuhinjsku krpu raširiti, pa preko nje posuti kašiku šećera. Preko šećera staviti ispečenu koru, odlepiti sa nje papir za pečenje, i pomažući se krpom, uviti koru u rolat (zajedno sa krpom). Staviti na rešetku da se ohladi, pa odmotati. Po odmotanoj kori ravnomerno namazati džem, pa rolat ponovo uviti, ali bez krpe. Iseći na ga parčad debljine oko 1.5 cm.

ČORBA OD PEČENOG PARADAJZA


Od svih čorbi na svetu, paradajz čorba mi je najdraža. Jednostavna, ukusna, nikad ne bude teška, uglavnom sadrži malo kalorija... Jela sam je u brojnim varijantama, toplu, hladnu, od kuvanog i od sirovog paradajza, u kombinaciji sa drugim povrćem i voćem, obogaćenu sirom, ali ova mi se do sada najviše dopala. Pripremila sam je od paradajza koji sam prethodno ispekla u rerni zajedno sa crvenim i belim lukom, pa potom samlela štapnim mikserom i završila kuvanjem čorbe u šerpi. Deluje da oduzima dosta vremena, ali zapravo ne zahteva mnogo angažovanja niti isprljanih sudova, a pravo je osveženje u pogledu promene u odnosu na "klasičnu", kuvanu paradajz čorbu.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi
oko 65' - da se ispeče i skuva

Sastojci:

1 kg paradajza
1 crveni luk srednje veličine (oko 150 g)
4-6 čenova belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamovog sirćeta
kašičica soli
pola kašičice suvog bosiljka
1 kašičica suvog origana
300 ml vode ili supe
2 kašike prezle
kašičica aleve paprike
kašičica šećera
dodatni origano ili listovi svežeg bosiljka, za ukrašavanje

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C.
  • Paradajz oprati i iseći na polovine. Ukloniti tvrdi deo oko peteljke. Polutke ređati u vatrostalnu keramičku posudu tako da preseci gledaju prema dole (ovo je važno, jer će posle biti jednostavnije ukloniti ljusku). Crveni luk oljuštiti, iseći na šestine i poređati između polutki paradajza. Beli luk oljuštiti i čitave čenove poređati između paradajza i crvenog luka. Posoliti, posuti origanom i bosiljkom, preliti maslinovim uljem i balzamovim sirćetom, pa staviti u rernu. Peći oko 55 minuta. Paradajz će pustiti vodu, a ljuska će mu popucati, smežurati se i početi da se odlepljuje. 
  • Ljusku sa paradajza skinuti, pa celokupnu sadržinu keramičke posude izblendirati. Presuti u šerpu, dodati vodu (ili, ako volite intenzivniji ukus, onda bistru supu), prezlu i alevu papriku. Pustiti da provri. Dodati kašičicu šećera i promešati. Poslužiti toplu, i po želji, posutu dodatnim origanom ili listovima svežeg bosiljka.

POGAČICE SA CRNIM MASLINAMA


Pogačice sa crnim maslinama se pripremaju jednostavno i bez prljanja kuhinjske površine. Testo se umesi u jednoj činiji, iz koje se pogačice ređaju supenom kašikom direktno na pleh, jer nema razvlačenja testa i vađenja modlicom.

Najukusnije su tople, uz paradajz čorbu. ;-)

Dobijena količina: oko 15 komada


Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
15' - da se ispeku

Sastojci:

450 g brašna
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika šećera
1 kašičica soli
160 g margarina
250 ml jogurta
1 kašika svežeg ruzmarina ili 1 kašičica origana
80 g crnih iskoštenih maslina
1 kašika mleka


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh, ili dva manja pleha obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so, pa sve promešati. Dodati margarin, pa ga prstima utrljavati u brašno. Dobiće se rastresito testo. Potom u testo sipati jogurt, sitno iseckan svež ruzmarin (ili suvi origano) i dobro oceđene i isečene crne masline. Viljuškom mešati tek toliko da se sve namirnice pokvase, ne treba previše mešati. Smesa će biti i dalje pomalo lepljiva. 
  • Supenom kašikom vaditi gomilice testa, i pomažući se drugom kašikom, spuštati direktno na papir za pečenje. Gomilice mogu ostati "čupave", a možete ih nakon spuštanja i malo oblikovati prstima da dobiju obliji izgled, kako više volite. Od ove mere treba da dobijete oko 15 gomilica. Na kraju ih premazati mlekom i peći oko 15 minuta ili dok ne porumene.