Sunday 11 June 2017

KREM ČORBA OD PEČENIH ŠPARGLI


Krem čorba od pečenih špargli spada među najukusnije krem čorbe koje sam ikada probala. Prefinjenog je ukusa i uz lep aranžman bude i veoma privlačnog izgleda.

Dobijena količina: za 4 osobe


Sastojci:

500 g zelenih špargli male ili srednje debljine (500 g je nakon uklanjanja nejestivog, drvenastog dela)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamovog sirćeta
4 mlada luka
2 čena belog luka
1 veliki krompir
1000 bistre supe (može i kocka)
so i biber, po želji
1-2 kašičice limunovog soka
4 kašičice parmezana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Veliki pleh obložiti aluminijumskom folijom, pa papirom za pečenje. 
  • Šparglama odstraniti drvenasti deo, oprati ih pod mlazom vode i osušiti čistom krpom ili kuhinjskim ubrusima. Poređati ih na papir za pečenje, pa preliti jednom kašikom maslinovog ulja i kašičicom balzamovog sirćeta. Peći oko 20 minuta. 
  • Dok se špargle peku, krompir oljuštiti i iseći na kockice. U šerpi zagrejati preostalu kašiku maslinovog ulja, pa propržiti najpre iseckan mladi luk (samo beli deo), a potom dodati i sitno iseckan beli luk. Pržiti ga kratko, dok ne zamiriše. Potom dodati krompir i supu, pa kuvati skoro dok se krompir ne obari. Ispečene špargle izvadi iz rerne, odseći 12 najlepših vrhova i ostaviti ih sa strane. Na 5 minuta pre nego što je krompir obaren, u supu dodati šparglu da dodatno pusti arome. Kada je krompir skuvan, štapnim mikserom izbledirati sve dok čorba ne postane sasvim glatka. Dodati joj limunov sok, posoliti i pobiberiti. 
  • Dobijenu čorbu raspodeliti po dubokim tanjirima, posuti parmezanom i ukrasiti sačuvanim vrhovima ispečenih špargli. Čorbu poslužiti toplu ili na sobnoj temperaturi.

Friday 9 June 2017

KLAFUTI SA KAJSIJAMA


Klafuti (fr. clafoutis) je poslastica koja vodi poreklo iz centralne Francuske. Tradicionalno, priprema se sa trešanjama i samo sa trešnjama, jer samo tako pripremljen recept je zaista klafuti. Ako se pripremi sa nekim drugim voćem (najčešće kruškama, jabukama, kupinama i šljivama), onda se pravilno naziva flonjard (fr. flaugnarde). Stoga, najpravilniji naziv za današnji recept bi bio flonjard sa kajsijama. No, upotreba naziva "klafuti" kada se ovaj desert pripremi i sa drugim voćem se toliko proširila, da je vremenom postalo sasvim prihvatljivo pripremati klafuti sa šljivama, a pritom ga ne nazvati pravim imenom "flonjard sa šljivama". Čitava priča sa klafutijem i pravilnim nazivom me, inače, pomalo podseća na priču o bureku (koja me uvek nasmeje): da je burek samo sa mlevenim mesom, a svi ostali "bureci", sa sirom, zeljem, krompirom su zapravo pite.

Inače, zanimljivo je da se po originalnom receptu, klafuti priprema sa neiskoštenim trešanjama. Razlog je taj da koštice sadrže supstancu koja tokom pečenja ispušta prijatnu aromu i odlično se kombinuje sa ukusom testa i trešanja. Danas, zbog praktičnosti posluživanja, klafuti se najčešće priprema sa iskoštenim trešnjama. Bez koštica ga priprema i čuveni francuski kuvar Mišel Ru u čijem sam kuvaru "Jaja" i pronašla inspiraciju za klafuti. Donekle sam modifikovala njegov recept i pripremila sa kajsijama. Prezadovoljni smo bili rezultatom: nekomplikovana poslastica slična debeloj palačinki, sa svežim kajsijama i trunčicom cimeta. Predlažem da recept isprobate, verujem da ćete biti zadovoljni ishodom.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
oko 35' - da se ispeče
10' - da odstoji pre posluživanja

Sastojci:

350 g kajsija
20 g hladnog putera
50 g otopljenog putera
2 jajeta
80 g brašna
60 g šećera
150 ml mleka
1 kašičica arome vanile

Za posipanje
1 kašika šećera
prstohvat cimeta

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Okruglu, duboku vatrostalnu posudu (prečnika 22 cm) debelo namazati hladnim puterom. Ostatak hladnog putera iseći na kockice i ostaviti sa strane. 
  • Kajsije oprati, preseći na pola i ukloniti košticu. Poređati ih u vatrostalnu posudu tako da preseci kajsija gledaju naviše. U činiji viljuškom umutiti jaja, pa dodati brašno i ujednačiti. Umešati otopljeni puter, pa postepeno dodavati šećer i mleko. Na kraju dodati aromu vanile. Smesu ujednačiti i sipati preko kajsija. 
  • Pažljivo staviti u rernu, vodeći računa da smesa ne talasa previše, i peći oko 10 minuta. Izvaditi i ravnomerno posuti kockicama hladnog putera. Peći još oko 25 minuta. Izvaditi iz rerne, i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Klafuti sa kajsijama posuti šećerom i cimetom, pa poslužiti dok je topao, direktno iz vatrostalne posude u kojoj se pekao.